Stichting Ons Geld blijft zich inzetten voor een democratisch en stabiel geldstelsel, dat de samenleving op een eerlijke manier vooruit helpt. Dat lijkt logisch, maar is niet het stelsel dat we nu hebben. De belangrijkste problemen van het huidige geldstelsel zijn:

  • Hoge schulden
  • Kwetsbare banken
  • Het versterkt economische pieken en dalen
  • Het is niet democratisch
  • Ineffectief monetair beleid

Het geldsysteem bevat een aantal weeffouten, waardoor publieke belangen van burgers (zoals betalen en sparen) en commerciële belangen van financiële instellingen (zoals banken) op een verkeerde manier verknoopt zijn geraakt. De belangrijkste problemen zijn hoge schuldniveaus, kwetsbare banken, instabiliteit, verkeerde machtsbalans en niet effectief monetair beleid.

Kort gezegd zit dat zo: Het geld dat wij gebruiken wordt gecreëerd als krediet door commerciële banken. Wij betalen elkaar met banktegoeden. Aan elke euro op de bank hangt een euro schuld. Dit leidt tot onnodig hoge schulden bij overheid en burgers en laat winsten van de geldcreatie, door rente, inflatie en speciale voorrechten voor de banken, stromen naar de partijen die al genoeg hebben. Het draagt hierdoor ook bij aan het versterken van conjuncturele pieken en dalen, zoals opnieuw bleek uit een onderzoek van Klaas van Egmond en Bert de Vries in hun nieuwste artikel (link 2). 

Het stelsel is ook niet goed ingebed in de democratie. Kredietverleners bepalen waar het geld heen gaat en dit zijn vaak degenen die al vermogen hebben. Bovendien hebben parlementen in de Eurozone weinig te zeggen als het gaat om toezicht op de Europese Centrale Bank (ECB), het instituut dat in de EU op het gebied van geld aan de touwtjes trekt.
Door deze inrichting van het geldstelsel, en het feit dat wij elkaar met banktegoeden betalen, moet de ECB commerciële partijen overeind houden door bijvoorbeeld op te treden als ‘Lender of last resort’. ECB noemt dit het dienen van publiek belang. Maar als de ECB echt op kwam voor het publiek belang zou zij burgers een veilige rekening voor betalen en sparen beschikbaar stellen. Ons geld zou dan veilig zijn, wat de banken ook zouden uitspoken.

In het huidige stelsel kan de ECB niet anders dan banken voortrekken. Niet alleen in tijden van liquiditeitscrises, maar voortdurend. Over het jaar 2023 kregen de Europese banken 127 miljard euro uitgekeerd vanuit de centrale banken, omdat zij hier reserves aanhouden. Deze reserves had de ECB eerst zelf gecreëerd in het kader van het ineffectieve en onorthodoxe monetaire beleid om de economie te ondersteunen. Dit systeem is te gek voor woorden. Sluit je bij ons aan om hiertegen in opstand te komen!

Dit moet dus beter! Daarom is het nodig dat Ons Geld mensen bewust blijft maken van de ingebouwde problemen van het huidige geldstelsel. Wij hebben een publiek geldstelsel nodig, dat ons minder afhankelijk maakt van grootbanken en techreuzen. Ons Geld zal zich blijven bemoeien met het debat op nationaal en internationaal terrein. We staan zeker niet alleen.

Reacties zijn gesloten.