De documentairemakers van Radar doorbreken de taboe en hebben een baanbrekende documentaire, “De Schuldvraag”, gemaakt over fractioneel bankieren, schuld en geldcreatie. Ze zijn hierbij de eerste journalistieke partij die het probleem van het systeem lijkt te begrijpen.

Sinds de crisis begon is er veel geschreven over geld, het bankwezen, bankiersgedrag, bonussen, kapitaalratio’s, noem het maar op. Er is echter maar weinig journalistiek die de problemen écht probeert te begrijpen en het systeem onderzoekt in plaats van de symptomen. Hoe werkt geldcreatie en wat zijn de effecten? Daar komt nu verandering in; de documentairemakers van Tros Radar zijn een half jaar bezig geweest met diepteonderzoek en hebben o.a. Herman Wijffels een interview afgenomen over Full-reserve banking en spraken met Dirk Bezemer over geldcreatie door schuld. Deze documentaire zal dan eindelijk het onderwerp ‘geldcreatie’ in het publieke debat brengen, en daar zijn we erg dankbaar voor.

Het Sustainable Finance Lab is een denktank opgezet door Triodos en de Universiteit Utrecht. Bij een lezing notabene genaamd ‘de Schuldvraag’ werd er gepoogd te verklaren hoe Nederland ‘een duurzaam verdienmodel zou kunnen aannemen dat niet is gebaseerd op groei door schuld’. Ook hier werd helaas niet tot de kern van de zaak gekomen, geldcreatie leidt macro-economisch tot schulden, maar we spraken wel met Herman Wijffels. Een bijzonder wijs en evenwichtig oud-bankier. We vroegen hem waarom hij zijn visie niet deelde over Full-reserve banking. Dat deed hij wel, zei hij, en wel in een interview met Radar in de documentaire die ze aan het maken waren over de schuldvraag.

Snel hebben we contact gezocht met Radar en een dag voordat ze hooggeplaatste leden van de ING zouden interviewen over of de bank geld creëert of niet kregen we een reactie. De redactie had onze website doorgespit en gezien dat we banken per brief hadden gevraagd of ze geld creëerden. De redactie vroeg zich af of we ook een reactie hebben gehad. En dat hadden we, echter nog niet gepubliceerd. Na maanden porren hadden we een prachtige uitleg van de ING gekregen. Ja, de ING creëert geld uit het niets en heeft er a priori geen spaargeld voor nodig. Nee, klanten kunnen geen centralebankreserves aanhouden. Deze formele uitleg is in de documentaire op het nippertje nog van pas gekomen, wellicht zelfs met bronvermelding.

Dinsdag 17 December zal de documentaire online verschijnen.
23 December verschijnt het eerste deel op TV, 30 December het tweede. Een beter kerstkado en knallende afsluiting van het jaar hadden we niet durven wensen, al zien we dit liever als het begin van een revolutionair volgend jaar. Het is belangrijk dat hier veel aandacht voor komt, want dit gaat de mogelijkheid bieden het onderwerp ‘geldcreatie’ dan eindelijk in het mainstream debat te krijgen.

Kijk 17 December met ons mee en twitter er op los onder de hashtags #onsgeld #schuldvraag. We hebben er een evenement voor gemaakt:

https://www.facebook.com/events/713004765376529/

Bekijk hier de officiële trailer:

Reacties zijn gesloten.